Sevastova sakauj titulēto Šarapovu un iekļūst «US Open» ceturtdaļfinālā

Lieliski sezonas noslēdzošo «Grand Slam» tenisa turnīru «US Open» turpina Anastasija Sevastova. Prestižo sacensību astotdaļfinālā Latvijas šībrīža otrā rakete svētdien ar rezultātu 5-7, 6-4, 6-2 pārspēja titulēto un skandalozo Krievijas tenisisti Mariju Šarapovu.

30 gadus vecā Šarapova savas karjeras laikā izcīnījusi piecus «Grand Slam» titulus un savulaik atradās WTA ranga pirmajā pozīcijā.

Turnīrā ar 16.numuru izliktā Sevastova, kura pasaules rangā atrodas pozīciju zemāk, pērn ASV atklātajā čempionātā aizkļuva līdz ceturtdaļfinālam, savukārt kādā no «Grand Slam» turnīriem viņa labāko 16 skaitā spēlēja trešo reizi karjerā, astotdaļfinālā cīnoties arī 2011.gada Austrālijas atklātajā čempionātā.

Par ceturtdaļfināla sasniegšanu Sevastova nopelnījusi 430 WTA ranga punktus, kas viņai ļaus saglabāt vietu pasaules ranga 20 labāko skaitā arī pēc šī turnīra beigām.

Nākamajā kārtā, kurā notiks jau cīņa par pusfinālu, Sevastova tiksies ar amerikānieti Sloeinu Stīvensu, kura rangā ir 83.vietā. Stīvensa svētdien ar 6-3, 3-6, 6-1 uzvarēja vācieti Jūliju Gērgesu, kurai turnīrā bija 30.numurs, bet rangā viņa ir trīs pozīcijas zemāk.

«Spēlēt [Artūra] Eša stadionā, kur vienmēr ir satriecoša atmosfēra, allaž ir ļoti patīkami,» pēc cīņas atzina 27 gadus vecā Sevastova.

«Pirmais sets bija ļoti līdzīgs un tajā varēja uzvarēt jebkura no mums. Šarapova pirmajā un otrajā setā spēlēja ļoti labi, bet es turpināju cīnīties un skriet pēc katras bumbiņas. Savukārt trešajā setā, kad biju vadībā ar 5-2, man bija ļoti lielas emocijas, jo ļoti vēlējos pabeigt maču ar uzvaru,» piebilda Sevastova.

Mača ievadā pirmajos trīs geimos labākas bija servētājas, piedevām abas pa reizei savu servi uzvarēja pretinieci atstājot «sausā». Tomēr ceturtajā geimā Sevastova pretiniecei deva divas breikbumbas un Šarapova izmantoja jau pirmo no tām.

Latvijas tenisiste gan nedomāja padoties un jau nākamajā geimā pati tika pie breika iespējas, tomēr sāncense to atspēlēja, pēc tam panākot 4-1. Tiesa, nākamos trīs geims uzvarēja Sevastova, kuyra septītajā geimā punktu guva ar ppirmo breikbumbu, pēc tam panākot izlīdzinājumu 4-4.

Turpinājumā atkal labāk darbojās servētājas, bet 12.geimā Šarapova ieguva divas breikbumbas, ar pirmo nodrošinot panākumu setā.

Savukārt otrajā setā izšķirošais bija trešais geims, kurā Sevastova otro reizi mačā izmantoja breika iespēju, pēc tam panākot 3-1 savā labā. šarapova astotajā geimā bija tuvu, lai panāktu izlīdzinājumu, taču Latvijas tenisiste atspēlēja divas breikbumbas, savukārt desmitajā geimā viņa ar pirmo setbumbu panāca izlīdzinājumu mačā.

Izšķirošā seta sākumā jau dominēja Sevastova, divas reizes paņemot punktu Šarapovas servē un izvirzoties vadībā ar 3-0. Tiesa, pretiniece nedomāja padoties un uzreiz vienu breiku atspēlēja, turpinājumā samazinot rezultātu līdz 2-3. Tomēr Sevastova vairs nebija apstādināma, jo nākamo geimu pie savas serves uzvarēja «sausā», tad trešo reizi setā un piekto visā mačā izmantoja breikbumbu, panākot jau 5-2. Tiesa, astotais geims savā servē Sevastovai bija nervozs, jo viņa uzvaru izrāva vien ar ceturto mačbumbu.

Krievijas tenisa zvaigznei Šarapovai, kura šobrīd rangā ir 146.pozīcijā, bet savulaik vairākas reizes bijusi ranga līdere, kopā vadībā atrodoties 21 nedēļu, šis ir pirmais «Grand Slam» turnīrs pēc 15 mēnešu diskvalifikācijas izciešanas, kuru viņa saņēma par aizliegtās vielas meldonija lietošanu. Šarapova ir 2006.gada ASV atklātā čempionāta uzvarētāja, kā arī divas reizes triumfējusi Francijas atklātajā čempionātā, bet pa reizei ieguvusi arī Austrālijas atklātā čempionāta un Vimbldonas čempionāta uzvarētājas titulus.

Abām tenisistēm šī bija pirmā savstarpējā spēle karjerā.

Sevastova šī turnīra pirmajā kārtā ar 7-5, 6-1 uzvarēja Vācijas tenisisti Karīnu Vitheftu, kura rangā ieņem 65.pozīciju, pēc tam ar 6-4, 6-4 pārspēja 118.pozīcijā esošo ukrainieti Katerinu Kozlovu, bet trešajā kārtā ar 6-2, 6-3 uzveica horvātieti Donnu Vekiču, kura atrodama ranga 52.pozīcijā.