Šveds: Latvijas izlase īpašus komentārus neprasa, Porziņģis vien ir ko vērts

Latvijas vīriešu basketbola izlase ar komandas zvaigzni Kristapu Porziņģi priekšgalā būs smaga pretiniece šī gada Eiropas čempionāta finālturnīrā, uzskata Krievijas valstsvienības aizsargs Aleksejs Šveds.

Gatavojoties Eiropas čempionātam, Krievija aizvadīja deviņas pārbaudes spēles, izcīnot piecas uzvaras un ciešot četrus zaudējumus, bet otrdien paziņoja galējo sastāvu turnīram.

«Šobrīd spēlējam labāk, nekā sagatavošanās cikla sākumā. Treneris vēlējās pārbaudīt visus basketbolistus, tāpēc sanāca nospēlēt gan labi, gan slikti. Turnīrā Vācijā zaudējām visas trīs spēles, taču varējām arī uzvarēt. Tomēr tam nepievēršam īpaši lielu uzmanību, jo mūsu mērķis ir Eiropas čempionāts, uz kuru, cerams, brauksim spēcīgākajā sastāvā. Pirmais uzdevums ir iekļūt izslēgšanas turnīrā, bet pēc tam jācenšas iet tālāk un tālāk,» Šveda pārstāvētā komanda Maskavas apgabala «Himki» citē basketbolista teikto.

Krievijas basketbolisti D apakšgrupā tiksies ar Latviju, olimpisko vicečempioni Serbiju, mājinieci Turciju, Beļģiju un Lielbritāniju.

«Visas Eiropas čempionāta dalībnieces ir stipras komandas. Skaidrs, ka Serbija pēdējos gados spēlē lieliski un izcīnījusi godalgotas vietas. Turki būs turnīra saimnieki, kurus mājās var atbalstīt pat 15 000 skatītāju. Latvija arī īpašus komentārus neprasa. Visi labi zina, ka Latvijas izlasē ir cīnītāji, Porziņģis vien ir ko vērts. Nevar teikt, ka kāda komanda būtu ļoti vāja, jo visi šādos turnīros piedalās, lai uzvarētu. Sagaidām, ka būs smagas spēles,» secina Šveds.

Pašlaik 28 gadus vecais Šveds no 2012. līdz 2015.gadam spēlēja Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA), un viņa pēdējā pieturvieta pasaulē spēcīgākajā līgā bija Porziņģa pārstāvētā «Knicks», taču dažas nedēļās pēc latvieša draftēšanas viņš izlēma atgriezties dzimtenē. Šveds pievienojās «Himki» komandai, ar kuru šovasar pagarināja līgumu līdz 2020.gadam.

2012.gadā viņš Krievijai palīdzēja izcīnīt bronzu Londonas olimpiskajās spēlēs. Tāpat viņam ir bronzas godalga arī no 2011.gada Eiropas čempionāta.

Krievijas izlases galvenais treneris Sergejs Bazarevičs otrdien nosauca 12 spēlētājus, kuri piedalīsies Eiropas čempionātā, sastāvā atstājot 11 VTB Vienotās līgas Krievijas klubu basketbolistus un centru Timofeju Mozgovu, kurš iepriekš pārstāvēja NBA vienību Losandželosas «Lakers», bet nākamajā sezonā spēlēs Bruklinas «Nets». No šī sastāva iepriekšējā Eiropas čempionātā, kurā Krievija neizkļuva no grupas, piedalījās septiņi basketbolisti.

Iepriekšējās divās kontinenta meistarsacīkstēs Krievijas izlase desmit spēlēs kopā guvusi vien divas uzvaras.

Latvijas un Krievijas basketbolisti Eiropas čempionātā savstarpējo maču aizvadīs 5.septembrī, un abām komandām tā būs priekšpēdējā cīņa apakšgrupu turnīrā.

Krievijas basketbola izlases sastāvs dalībai Eiropas čempionātā: Jevgēņijs Baburins, Dmitrijs Hvostovs, Vladimirs Ivļevs (visi – Krasnodaras «Lokomotiv-Kubaņ»), Dmitrijs Kulagins (bez kluba), Mihails Kulagins, Vitālijs Fridzons, Semjons Antonovs, Andrejs Voroncevičs, Ņikita Kurbanovs (visi – Maskavas CSKA), Aleksejs Šveds, Andrejs Zubkovs (abi – Maskavas apgabala «Himki»), Timofejs Mozgovs (Bruklinas «Nets», NBA).